سبزشویی چیست؟ یک سوال پرتکرار در این چند سال اخیر.

شاید تا الان کلمه‌ی پولشویی یا همون Green Washing رو زیاد شنیده باشید، اما میخوایم امروز شما رو یا یه کلمه‌ی جدیدتر آشنا کنیم; سبزشویی، که به همون اندازه خطرناک و به احتمال زیاد خیلی از ماها قربانی این موضوع هستیم.

سبزشویی به فرآیندی گفته میشه که شرکت‌های بزرگ و حتی کوچک از اون استفاده می‌کنند که محصولات خودشون رو دوست‌دار محیط زیست نشون بدن تا بتونن فروش بیشتری داشته باشن با اینکه دقیقا دارن با همین محصولات به محیط زیست لطمه‌های زیادی وارد می‌کنند.

شاید بشه گفت سبزشویی یکی از بخش‌های تاریک برخی از کسب‌وکارهای بزرگ است.

شرکت‎‌های بزرگ طی آنالیز رفتار مشتری‌هاشون در طی سال‌های اخیر متوجه شدن که مردم اشتیاق‌شون برای خرید محصولاتی که حامی محیط زیست هستند و آسیب کمتری به جهان میزنند داره روز به روز بیشتر میشه، برای همین شروع کردن به فعالیت‌های بازاریابی و تبلیغاتی گسترده برای اینکه به دروغ خودشون و محصولشون رو طرفدار و حامی محیط زیست معرفی کنند، تا به این واسطه درآمدشون رو بیشتر کنند بدون اینکه ذره‌ای نگران محیط زیست باشند .

مثال‌هایی از سبزشویی رو باهم مرور می‌کنیم تا مفهمومش برامون بیشتر جا بیوفته.

سبزشویی مک دونالد

سال ۲۰۱۹ مک‌دونالد نی‌های کاغذی رو معرفی کرد تا خودشو دوست‌دار محیط زیست نشون بده،اما این نی‌ها کاملا غیرقابل بازیافت بودند، فقط کافیه تعداد درختانی که برای ساخت این نی‌های غیرقابل بازیافت قطع شدند رو در نظر بگیرید با توجه به میزان مصرف نی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای مک‌دونالد.
این شرکت غول‌پیکر تظاهر به حل مسئله‌ی آلودگی پلاستیکی کرد، در صورتی که در واقع راه حل خودش یه مسئله‌ی بزرگ بود.

سبزشویی کوکاکولا


یکی دیگه از این سبزشویی‌ها، می‌تونه زدن یک برچسب سبز روی یه محصول باشه تا پایدارتر به نظر برسه، دقیقا همون کاری که کوکاکولا با کوکاکولا لایف انجام داد – که با ۶.۶ درصد شکر موجود توی این نوشیدنی اگر مقدار زیادی از اون رو بنوشید احتمالاً طول عمر کمتری خواهید داشت.
آیا واقعا این نوشیدنی می‌تونه ذاتا دوست‌دار محیط زیست باشه؟ محصولی که مصرف مداومش می‌تونه آسیب جدی به بدن انسان‌ها بزنه؟

سبزشویی ایکیا

برند بزرگی مثل ایکیا که یکی از بزرگترین مصرف‌کننده‌های چوب در دنیاست، توی یه تحقیفات توسط موسسه erthsight مشخص شد با استفاده از چوب های غیرقانونی از جنگل های منطقه کارپات اوکراین، منطقه ای که توی اون حیوانات در حال انقراضی مثل خرس، سیاه گوش، گرگ و گاومیش کوهاندار امریکایی زندگی می کنند، صندلی هایی از چوب راش می سازه و جالبتر اینکه داره این‌ کارو با استاندارد FSC که استاندارد طلایی جنگلهاست انجام میده.
در واقع ایکیا با گرفتن این استاندارد خودش رو دوست‌دار محیط زیست نشون میده در صورتی‌که داره لطمه‌ی بزرگی به طبیعت و محیط زیست می‌زنه. همانطور که گفتیم موسسه earthsight روی این موضوع تحقیق بسیار گسترده‌ای به مدت هجده ماه انجام داده که می‌تونید از لینک زیر به این تحقیق و مقاله دسترسی داشته باشید:
لینک مقاله

برندها و سازمان‌های زیادی در سراسر دنیا مشغول به سبزشویی هستند و با این فرآیند در حال دروغ گفتن، مثل نایکی، زارا، پپسی و حتی فولکس‌واگن تا بتونن فروش بیشتر و به دنبال اون درآمد بیشتری داشته باشند. البته نگفته نماند که در کشور خودمان هم این پروسه در حال اتفاق افتادن است، اما در سطحی کمتر از برندهای بزرگ دنیا.
امیدواریم که سوال سبزشویی چیست را پاسخ داده باشیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *